Niets is mooier dan spelen met licht

home > spelen met licht

Elektrospeciaalzaak Aurora, gespecialiseerd in gloeilampen, heeft bijna alles. En als Aurora het niet heeft, laat ze het maken.

[afbeelding] Winkel in de Amsterdamse Vijzelstraat

Wie voor het eerst de winkel van Aurora Kontakt in de Amsterdamse Vijzelstraat binnenloopt, heeft niet in de gaten dat hij in een van Nederlands grootste elektrospeciaalzaken staat. De vele hoeken, trappen en gangen in het historische pand vormen een doolhof. Bedrijfsleider Erwin van der Weit: "Als je het over gloeilampen hebt, is er niet veel dat we niet hebben. En er is toch niets mooier dan spelen met licht."

Onder de collega's wordt hij De Lange genoemd. En altijd herkenbaar aan de sigaar in de mond. Brandend, smeulend of nog niet eens aangestoken. Zijn bijnaam heeft hij te danken aan zijn lengte. Hoewel zelf nog niet eens heel oud, maar omdat hij toch al geruime tijd bij Aurora werkt, praat hij graag over de jonkies als de overige personeelsleden ter sprake komen. Personeel dat je snel aanspreekt, want "service is het belangrijkste dat we te bieden hebben", aldus Van der Weit.

Zijn kleine kantoortje ergens in een hoek van het pand is donker en er staan leren stoelen met gescheurde zittingen. Aan de wand branden hier en daar wat lampen. "In die stoel heb ik nog gezeten toen ik hier vlak na mijn diensttijd kwam solliciteren", vertelt Van der Weit. "Aurora is een antieke firma met een stoffig hoekje. Maar wat anderen niet hebben, hebben wij wel."

Kapotte nummermelder

Aurora aan de Vijzelstraat heeft charme. Zeker als je rondgeleid wordt door de bedrijfsleider zelf. Zijn gedetailleerde uitleg verraadt een immense kennis van de producten die hier verkocht worden. Aurora heeft alles wat met licht of met electronisch contact te maken heeft. "We hebben nog een tijd gehad dat we ook de hardware verkochten, bijvoorbeeld mobiele telefoons. Maar daar is echt geen beginnen aan. De omloopsnelheid van dat spul is zo groot, dat viel niet te behappen."
Maar wie een stekker, een kabel of een lamp nodig heeft, slaagt bij Aurora altijd. Van der Weit: "Wij proberen de mensen echte service te bieden. Zo had ik pas nog een vrouwtje van 80 jaar dat hier binnenkwam met een kapotte nummermelder. Bij de winkel waar ze hem gekocht had, konden ze haar niet helpen. Dus kwam ze hier. Ik heb dat ding opengemaakt, de lekkende batterijen verwijderd en het spul schoongemaakt. Ze ging dolblij de winkel uit. Dat vind ik prachtig."

Spelen met licht

Toch gaat Van der Weits hart pas echt open als hij over lampen praat. "Er is niets mooier dan spelen met licht. Geweldig. Verlichting maakt je woning, het maakt de sfeer en je kunt er ongelooflijk veel mee bereiken. Ik durf ook gerust te zeggen dat mensen die een bijzondere lamp zoeken, die hier bijna altijd zullen vinden. Wat anderen niet hebben, hebben wij. Dat zeg ik niet om op te scheppen, dat is gewoon zo. Wij hebben een inkoper die hier al heel lang werkt en die belt gerust de hele wereld af om een bepaalde lamp te vinden. Geen probleem."

Als Van der Weit gaat vertellen over de ontwikkeling van de gloeilamp en vervolgens uitkomt bij de spaarlamp, de halogeenlamp, de tl-buis en het led-lampje, schakelt hij door naar zo'n hoge versnelling dat een niet al te technisch mens alleen maar vol ontzag kan blijven toehoren. "Toch is het eigenlijk zo moeilijk niet, maar als je er zolang inzit, wordt het natuurlijk gesneden koek. Je kunt bij Aurora zo ongelooflijk veel leren. Dat zeg ik ook altijd tegen de jonkies, die vaak denken dat ze alles al weten als ze hier binnenkomen."

[afbeelding] Testa Martello
Testa Martello

In de lampenhoek krijgt het verhaal kleur. Soms letterlijk als Van der Weit wijst op alle gekleurde gloeilampen die er in alle soorten en maten te koop zijn. "De kleur die een lamp geeft, is eigenlijk niets anders dan de kleur van het aangebrachte poeder aan de binnenkant van de glasbol. Heel eenvoudig."
Het is verbazend om te zien wat er allemaal op de markt is. Of wat Aurora allemaal in huis heeft. Gewone gloeilampen uiteraard, die je in elke winkel kopen kunt. maar ook het speciale werk. Neem bijvoorbeeld de Testa Martello, een lamp die speciaal voor Aurora in Italië gemaakt wordt. Het is een lamp met een speciale spiegel die maar aan één kant licht doorlaat. Deze lamp heeft een bajonetfitting waarmee hij maar op één manier in de schemerlamp gedraaid kan worden. Verder nergens te krijgen."

Wel of geen spaarlamp gebruiken?

Van der Weit vertelt verder: "Ik heb wel eens het gevoel dat de consument niet goed weet wanneer hij nu wel of geen spaarlamp moet gebruiken. Voor een scherlampje dat maar een poosje brandt, heeft een spaarlamp nl. geen enkele zin. Je moet spaarlampen gebruiken op plaatsen waar ze 's avonds aan gaan en 's ochtends weer uit. Want als zo'n lamp vaan aan- en uitgeschakeld wordt, slijt ze snel en gaat het voordeel dus verloren. Want het bijzondere van een spaarlamp is dat zij, door haar specifieke eigenschappen, weinig energie gebruikt, een hoge lichtopbrengst heeft en lang meegaat. Vaak in- en uitschakelen doen deze voordelen teniet.
Voor tl-buizen geldt eigenlijk hetzelfde", zegt Van der Weit. "Een spaarlamp is eigenlijk niets anders dan een gevouwen tl-buis. Dergelijke lampen dimmen kon tot voor kort niet. Tegenwoordig kan dit door allerlei nieuwe technieken wel. De markt staat immers niet stil."

Ook voor mensen die halogeenlampen in huis hebben heeft Van der weit een tip: "Een halogeenlamp is een lamp die weinig energie verbruikt, door de speciale samenstelling een hoge lichtopbrengst heeft en lang meegaat. Maar dan moet ze wel optimaal gebruikt worden. Dus de lamp op volle sterkte laten branden. Wanneer ze gedimd wordt, komt er roetafzetting op het glas en daardoor wordt de levensduur bekort. Een tip dus voor de mensen die halogeenlampen dimmen: zet ze zo nu en dan een poosje voluit. Dat is goed voor de levensduur."

Aurora heeft klanten uit de hele wereld. "Er is een zakenman in Londen die hier eens in de zoveel tijd een partij lampen komt kopen die hij nergens anders krijgen kan. We hebben ook wel eens lampen aan Taiwan geleverd. Maar ook uit alle delen van Nederland weten de mensen ons te vinden. Voor een lampje met een speciale fitting bijvoorbeeld. Voor een antieke kroonluchter. Wij hebben ze. En als we ze niet hebben, zoeken we een bedrijf dat ze maakt. In Frankrijk of Italië, maakt niet uit.
Aurora is al heel lang een soort familiebedrijf. Ik denk wel eens dat de baas het niet in de eerste plaats voor het geld doet, ook al wordt hier best goed verdiend. Het is voor hem ook een soort hobby. Zelf ben ik het gelukkigst als ik nog gewoon een draadje kan solderen voor een klant. Zo iemand heb je voor altijd aan je gebonden. En via de mond-tot-mond-reclame zorgt hij er weer voor dat er andere klanten komen. Zo werkt dat."

Lees ook....
Aurora Kontakt... een ander licht op de zaak
Oplaadbare batterijen

Amsterdam - Vijzelstraat 27-35
Den Haag - Lange Poten 21
[afbeelding: logo Aurora Kontakt - home] [afbeelding: Winkel in Amsterdam]